10 tips om veiliger de weg op te gaan

27-12-2017

Ongelukken in het verkeer, we hebben er helaas dagelijks mee te maken. Bestuurders zijn snel afgeleid, letten niet goed op of zijn moe. En dit zijn slechts enkele oorzaken. Zou een groot deel van de ongelukken misschien voorkomen kunnen worden? En hoe kun je zelf veiliger de weg op gaan? 

Wij hebben wat handige tips met betrekking tot ‘veilig auto rijden’ voor je op een rijtje gezet die jou vast gaan helpen!

 

1. Slapen

Het is een inkoppertje natuurlijk, maar zo belangrijk. Volwassenen hebben gemiddeld genomen 7 tot 8 uur slaap nodig. Als je uitgerust bent ben, je een stuk alerter, kun je sneller reageren en voel je je fitter.

2. Eten

Hoeveel van ons slaan toch stiekem het ontbijt over ’s ochtends? Of de lunch omdat het zo druk was rond het middaguur? Toch is een goed begin het halve werk. ‘s Ochtends eten helpt je lichaam om op gang te komen, het bloed door je lichaam te laten stromen en daardoor ook scherper te zijn. Net als een auto, kan een mens immers ook niet zonder brandstof.

3. Ontspanning

Het meest fijne wat er is, maar zo gemakkelijk weg te halen uit je dagelijkse routine. Zelfs na werktijd ben je in gedachten vaak nog bezig met je taken. Sterker nog: veel mensen besluiten ’s avonds vrolijk nog wat extra uurtjes te maken. Gun jezelf wat rust, want na een lange dag werken, heb je dat best verdient!

4. Geen smartphone gebruiken tijdens het rijden

Wist je dat er in 2017 ruim 27% meer ongelukken gebeurden dan 4 jaar geleden? En dat de stijging vooral wordt veroorzaakt door ‘smartphone gebruik achter het stuur? Veel mensen proberen toch nog even wat mailtjes te versturen, appjes te beantwoorden of sociale media te checken. Veilig autorijden doe je met je volle aandacht. Wij vinden de veiligheid van onze klanten erg belangrijk. Ons advies? Laat je smartphone links liggen tijdens het rijden, want als het écht belangrijk is, dan wordt je wel gebeld. Wat ons brengt bij de volgende tip…

5. Bel handsfree

Veel auto’s zijn tegenwoordig voorzien van een bluetooth koppeling waardoor men handsfree kan bellen. Heeft jouw auto dit niet? Dan is het zeker aan te raden om eens te kijken naar een handsfree systeem. Parrot is bijvoorbeeld zo’n systeem. Het is in ieder geval een stuk veiliger dan je telefoon aan je oor houden of op de luidspreker te zetten.

6. Bandenspanning

Grip op de weg is erg belangrijk om veilig te kunnen autorijden. Herinner je je onderstaande afbeelding uit je theorielessen nog?

In deze afbeelding kun je zien hoe de band op de weg ligt. Bij een te hoge bandenspanning (rechts) gaat de band bol staan, waardoor de onderkant van de band niet het hele wegdek raakt. Bij een te lage bandenspanning (links) is weer te zien dat de band te ver inzakt en hierdoor raken zelfs de zijkanten van het loopvlak het wegdek. Bij een goede bandenspanning (midden) raakt de hele band het wegdek.

De juiste bandenspanning voor jouw auto vind je in deze bandenspanningstabel:

https://www.conti.nl/downloads/bandenspanning-tabel-2017-2018.pdf

7. Winter- of allweatherbanden

Als de dagen wat kouder worden, de wind wat harder en de regen wat natter, is het zeker aan te raden om winterbanden te laten plaatsen. Of kies voor allweatherbanden, zodat je het hele jaar door veilig de weg op kan. Het is bewezen dat je remweg korter is, en daarnaast is de grip op de weg velen malen beter, je zit dus veiliger in de auto.

8. Frisse lucht

Warmte in de auto kan ervoor zorgen dat je sneller vermoeid raakt en minder alert bent. Misschien een raampje opendoen? Ventilatie aan? Of de verwarming iets minder hoog? Het draagt allemaal bij aan een frisse blik op de weg!

9. Pauze

Als je lange ritten maakt is het zeker ook aan te raden om na 2 uur rijden een pauze te nemen. Het kan behoorlijk taai zijn om 2 uur te zitten, en een kopje koffie is nooit verkeerd, tenzij je van ‘koffie verkeerd’ houdt natuurlijk! Drink even wat, doe je dagelijkse rek- en strekoefeningen en je bent weer helemaal fris om de weg op te gaan!

10. Haastige spoed..

Eventuele boetes zijn niet de enige reden waarom je nooit te hard moet gaan rijden. Voorkom onnodige gevaarlijke acties en neem de tijd. Ben je wat later dan gewenst? In plaats van gevaarlijke situaties te veroorzaken, kun je dan natuurlijk beter uitleggen dat het druk was op de weg of dat je te laat bent vertrokken.. Hoe je het ook wendt of keert, jouw veiligheid  én die van de weggebruikers staat voorop!

Reserveer gemakkelijk bij de dichtstbijzijnde vestiging:

Alkmaar: 072-5410710 | Haarlem: 023-5128158 | Heemskerk: 0251-278450